francky's DevelopersCorner.nl tips & trucs (home)

Valid-o-Link

Gereedschapje om snel alle spaties in een link-code te vervangen door de 'onbreekbare' URL-code %20, en alle & tekens in een URL-code door de valid html-notatie & te vervangen.

Achtergrond

Een webpagina gemaakt die prachtig door de html-validator komt. Drie maanden later toevallig nog eens gecheckt. Wat? Een hele riedel fouten! En toch alleen maar een paar nieuwe links toegevoegd, netjes gekopieerd uit de adresregel van de browser.
De boosdoener? De "ampersand", het & teken, dat voor valid URL-code een & moet zijn.

Spaties in map-namen of bestandsnamen van een site kunnen bij bv. inplakken in een e-mail een gebroken link (en een spoorloze pagina of onvindbaar document) opleveren, wat met een %20 op de plaats van de spatie(s) vermeden kan worden.

Met dit gereedschapje bent u van beide verschijnselen af.

Invoeren van de URL

Plak hier uw link-code in:

Resultaat

Hier is uw verbeterde URL-code:

 

Kopieer de code, en plak deze in uw html-editor.

Opmerkingen

Opmerkingen bij links naar Google Maps

In pagina's van Google Maps zit een mini-menu 'Link', met in een pop-up de opties: 'Link plakken in e-mail of chatbericht' en 'HTML in website plakken'.

De tweede optie is bedoeld om een Google-map direct op een html-pagina te plaatsen, en werkt met een <iframe>. Dat levert bij een Strict DOCtype helaas óók ongeldige html op; voor het op deze manier embedden van een Google-map is een Transitional DOCtype nodig.

Tip

Gebruik op uw eigen site nóóit een & teken in de naam van een map of bestand, en gebruik zelf nóóit een spatie in de naam van een map of bestand!

IE6 proof
Quickscan Kwaliteitsmodel Webrichtlijnen
Functional Accessibility Evaluator
Naar pagina-top